Cununia religioasa la biserica

In Romania, nunta inseamna, de obicei, 3 momente principale: cununia civila, cununia religioasa biserica si petrecerea de nunta. La toate momentele nuntii prezenta unui cameraman ce filmeaza nunti, este necesara. Sunt si cazuri in care mirii nu se pot casatori religios daca nu au aceeasi religie. De exemplu, un mire musulman si o mireasa crestin-orotodoxa nu se pot casatori religios in biserica.

Informatii pentru ziua nuntii

Cu ceva timp inainte de ceremonia propriu-zisa, ar fi bine sa mergeti sa discutati cu preotul paroh pentru a organiza cat mai bine cununia religioasa.

Slujba din ziua nuntii

Daca mirele se converteste la ortodoxie, atunci el se va putea casatori religios cu aleasa inimii sale. Insa, daca mirele este catolic si mireasa este ortodoxa, cununia religioasa se va putea face. Dupa vizita la starea civila alaturi de fotograf cat si de cel ce filmeaza, preotul va va spune va va spune ce anume va trebuie in ziua cununiei, inclusiv documentele solicitate pentru ca aceasta cununie sa se poata desfasura. In general, este nevoie de certificatul de casatorie eliberat de primaria la care v-ati cununat civil, de verighete, certificatele voastre de botez si dovada achitarii taxei.

Ce nu vei vedea in fotografiile de la biserica dar trebuie sa stii:

Probabil ca stiti ca pe langa onorariul achitat oficial se mai percepe si o taxa neoficiala. In cazul cununiei civile la primarie nu se percepe o taxa neoficiala, acolo aveti doar grija legata de pretul pentru fotografii si videograf nunta. Sarcina costurilor de la cununia religioasa este a nasului de cununie. Dupa cununia el este cel care se va ocupa de acest aspect si va discuta in particular cu preotul paroh. Pentru ca am mentionat nasii, este foarte important sa aveti nasi. In nici o biserica ortodoxa nu va fi permisa o cununie religioasa fara parintii spirituali ai mirilor.

Este foarte important de stiut, de asemenea, ca nu se poate oficia cununia religioasa biserica in perioadele de post. Preotii nu vor accepta sa oficieze o cununie in biserica in nici o situatie in care este implicat postul, indiferent de rugamintile mirilor.